Dr. Jakus Zoltán Péter

egyetemi docens, kutatócsoport-vezető

Semmelweis Egyetem ÁOK, Élettani Intézet

Kutatás

MTA-SE „Lendület” Nyirokélettani Kutatócsoport

Fő kutatási témák

1. A nyirokerek térbeli és időbeli növekedésének feltérképezése, továbbá a folyamatot irányító molekuláris mechanizmusok jellemezése

A nyirokerek növekedését szabályozó molekuláris mechanizmusok sokkal kevésbé ismertek a vérérnövekedést serkentő mechanizmusokkal összevetve. Azt feltételezzük, hogy a nyirokrendszer kialakulása térben és időben szigorúan összehangolt az embrionális szervek fejlődésének egyéb lépéseivel, ezzel felkészítve azokat a későbbi funkciójukra. A nyirokérrendszer fejlődését irányító mechanizmusok megértése és a folyamat részletes feltérképezése előfeltétele új és hatékony nyirokrendszer-működést befolyásoló terápiás megközelítések kifejlesztésének.

2. A nyirokerek korábban nem ismert funkciónak az azonosítása

A folyadékegyensúly szabályozásán túl az utóbbi időszakban számos olyan folyamatban azonosították a nyirokrendszer működésének a jelentőségét, amelyekben korábban nem merült fel az esetleges szerepük. Ehhez kapcsolódóan korábban leírtuk, hogy nyirokér-hiányos embrionális tüdőknek csökkent a tágulékonysága, ami felvetette, hogy a tüdőbeli nyirokerek működéséneknek fontos szerepe lehet a tüdő felkészítésében az újszülöttkori légzésre, a folyamat pontos háttere azonban nem ismert. Azt feltételezzük, hogy a nyirokrendszernek lényeges, korábban nem ismert funkciói vannak az embrionális és a felnőtt periódusban. A nyirokrendszer korábban nem ismert szerv-, illetve szövetspecifikus funkcióinak a megértésé hozzájárulhat bizonyos betegségek, köztük az újszülöttkori légzési elégtelenség hatékonyabb kezeléséhez.

 

A kutatócsoport tagjai

Kutatócsoport vezető

Dr. Jakus Zoltán Péter

PhD hallgatók

Aradi Petra

Bálint László

Carolin Christ

Styevkóné Dinnyés Andrea

Laboratóriumi biológusok

Németh Valéria

Ajtay Kitti

TDK hallgatók

Andréka Judit

Ocskay Zsombor

Deák Bálint András

Szőke Dániel

Horváth Zalán

Kovács Gábor

Kemecsei Éva

Moustafa Boutary

Jaeuck Kim

Kádár Orsolya