Major János 2007–ben a Semmelweis Egyetemen végzett általános orvosként. Már az orvosegyetemi évek alatt is a testi betegségek lelki összefüggései és azok kezelésének lehetőségei, valamint az orvosi szakma lelki megterhelésének prevenciója foglalkoztatták. Túry Ferenc professzor mellett bekapcsolódott az evészavaros családok családterápiájába, valamint a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében a hallgatói kiégés kutatásába és részt vett az orvostanhallgatók lelki egészségét és pályaszocializációját segítő Humánia Pályaszocializációs Műhely kialakításában és a kurzus oktatásában. 2007–től Bálint csoportvezető képzésben vett részt és bekapcsolódott a Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaság munkájába, ahol 5 évig a társaság titkára is volt. 2008–ban pár– és családterapeuta képesítést szerzett és 2012–ig a Családi Szolgálatok Ligája Alapítványnál párterapeutaként dolgozott.

Az egyetem elvégzése után csecsemő– és gyermekgyógyászat (2012), majd gyermek–gasztroenterológiai (2014) szakképesítést szerzett a Bethesda Gyermekkórházban. A klinikai munka során érdeklődése fokozatosan a gyermekkori fájdalom kezelése felé fordult és 2013–ban kollégáival közösen elindították az első magyarországi gyermekfájdalomterápiás rendelést. 2019–ben egy éves szakképzést követően Németországban speciális fájdalomterápia szakvizsgát szerzett.

Kutatómunkája során Dr. Ádám Szilvia vezetésével a krónikus fájdalom osztályos kezelésének hatékonyságát és a krónikus fájdalom és a funkcionális gyomor-bélrendszeri betegségek epidemiológiáját vizsgálta. 2019-től külső munkatársként, majd doktori fokozatának megszerzését követően 2022-től egyetemi tanársegédként a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében oktat, ahol a Fájdalom és pszichoszociális stressz kutatócsoport egyik létrehozója és vezetője.

A Semmelweis Egyetemen orvosi pszichológia, gyógyszerészi kommunikáció előadásokat tart magyar és német nyelven. Munkáját Petényi Géza és Henri Nestlé díjjal ismerték el.