Doleschall Márton, PhD

kutató, tudományos főmunkatárs

ELKH-Semmelweis Egyetem, Molekuláris Medicina Kutatócsoport

Bemutatkozás

dr. Doleschall Márton az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat és Semmelweis Egyetem Molekuláris Medicina Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa, genetikus, tanár.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar biológia-kémia tanár szakán szerezte MSc diplomáját, majd PhD fokozatát a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán védte meg.

Tágabb kutatási területe a genetika, a molekuláris biológia és a bioinformatika. Szűkebb értelemben az endokrin betegségek hátterében álló összetett genetikai jelenségeket vizsgálja transzlációs céllal, a genetika különböző ágait (az evolúciós, molekuláris és statisztikai genetikát) felhasználva. Kutatásainak legaktívabb területe a kongenitális adrenális hiperplázia, illetve annak a legfontosabb kóroki génje, a szteroid 21-hidroxiláz (CYP21A2). A CYP21A2–t hordozó genom régiót, az RCCX kópiaszám variációt, és a régióhoz kapcsolódó genetikai átrendeződéseket szintén tanulmányozza. További kutatási területe a genetikai és genom biológiai adatbázisok bioinformatikai elemzése. Klinikai vizsgálatokban tudományos tanácsadó.

Oktatási tevékenysége az egyetemekre felvételizőket előkészítő biológia és kémia emelt szintű érettségi tanfolyamoktól egyetemi genetika és bioinformatika előadásokig terjed. A Budapesti Reáltanoda (www.budapestirealtanoda.hu) alapítója és vezetőtanára.

Jelenleg a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíj, továbbá az Innovációs és Technológiai Minisztérium Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa.