Honlap Segédlet

minta honlap

Semmelweis Egyetem – Semmelweis Scholar

Fájlok beillesztése, pdf beágyazás

Ha letölthető fájlt (doc, xls, pdf, ppt,  stb.) szeretnénk az oldalunkba helyezni, akkor az oldal, vagy bejegyzés szerkesztő felületén az eszköz tár felett balra találhat Média hozzáadása gombra kattintunk, majd a felugró ablakban az Uploads files (fájlok feltöltése) link segítségével feltöltjük a dokumentumo(ka)t (hasonlóan a kép feltöltéshez). Vagy korábban feltöltött fájlt is választhatunk a Médiatár fülből, sőt azonbelül kereshetünk dátum vagy típus szerint is).

wiki_link_3

Feltöltés után a fájl alapból ki van jelölve (ha több fájlt töltünk fel egyszerre, akkor figyeljünk rá, hogy csak az épp kezelendő dokumentum legyen kijelölve). A kijelölt fájlról a jobb oldalon megjelennek az adatok (formátum, cím, méret), illetve alatta több mező is található. Másoljuk ki a fájl webcímét – URL (ha háromszor gyorsan belekattintunk a mezőbe, akkor a teljes címet kijelöljük, majd nyomjuk és egyszerre a Ctrl+C gombokat), majd a párbeszéd ablakot a jobb felső x-el zárjuk be.

A szerkesztett oldalon belül jelöljük ki azt a szöveget, amelyet linké szeretnénk alakítani (pl. a dokumentum ékezetekkel ellátott teljes címe, vagy egy olyan szöveg, hogy: “az xxx fájl pdf formátumban letölthető erre a linkre kattintva”)  és a szerkesztőlécből a kis láncszem ikonra kattintunk. A felugró ablakban az URL mezőbe beillesztjük a kimásolt fájl webcímét (belekattintunk a mezőbe és megnyomjuk egyszerre a Ctrl+V gombokat).

A cím alatti kis jelölő négyzetet bekattintva a linkünk majd egy új böngésző fülön fog megnyílni. Ezt különösen pdf-nél érdemes bekattintani, mert a pdf-eket a böngészők többsége képes megjeleníteni (a doc, ppt, xls fájlok csak letölthetőek).

Minta:

 

PDF Fájl beágyazása, hogy egyből megtekinthető legyen:

Az alábbi kódot másoljuk ki és a szerkesztett oldalunk, vagy bejegyzésünkön lépjünk át a HTML nézetbe (kis fül az eszköztár bal szélén). Illeszük be a kódot oda, ahol szeretnénk, ha a PDF látható lenne. A kívánt PDF-et a fent olvasható módon fel kell tölteni a médiatárba és másoljuk ki az URL-jét.  Cseréljük le az beillesztett  src= után az idézőjel között a PDF URL-jét arra, amit feltöltöttünk. A szélesség esetén maximum 690 (pixel), de a magasságon tetszőlegesen állíthatunk.

 <embed src="http://feltoltott_fajl_teljes_URL_je.pdf" width="690" height="1000"></embed >

 

Minta beágyazás:

  • Magyar
  • English
  

Javaslatok a személyes honlapok szerkesztésével kapcsolatban:

  • A honlapok legyenek egyszerűek, átláthatóak és informatívak.
  • A honlapon található információk mindig legyenek aktuálisak.
  • A személyes honlap a bemutatkozás eszköze, tartalmazzon legalább egy személyes fotót.
  • A honlap szövegeket javasolt ellenőrizni, hogy mind stílusában, mind a helyesírását tekintve méltón képviselje a Semmelweis Egyetemet.
  • Minden közzétett tartalom esetén javasolt ellenőrizni a linkek működését is.