Honlap Segédlet

minta honlap

Semmelweis Egyetem – Semmelweis Scholar

Menü készítés

A navigációs menüt a Vezérlőpult > Megjelenések > Menük pontban tudjuk szerkeszteni. A fomenu-t a rendszer már létrehozta, új navigációs menüt (nem menüpontot!) ne adjon hozzá (kivéve, ha nyelvi változatról van szó), és ne nevezze át, de ügyeljen, hogy mindig a fomenu legördülő menü legyen kiválasztva, amikor új menüpontot ad a listához (ennek majd a nyelvek bekapcsolásánál lesz jelentősége, amikor adott nyelveken is létre kell hozni egy-egy menüt).

A Menükre kattintva az alábbi képernyő fogad bennünket, érdemes végig nézni minden lehetőséget:

scolar_menu

A menüben bármilyen változtatás után menteni kell, különben elvész a változtatás!

Főmenüpont létrehozása:

Főmenüpontot létrehozhatunk oldalakból, (elsősorban azokból, amelyeknek nem adtunk “szülőt”). (A fomenu már készen van, Önnek csak a menüpontok hozzáadása, törlése, átnevezése, ill. átmozgatása a dolga). A bal oldali dobozokból az Oldalak melletti pici háromszögre kell kattintani, így a képen látható módon kinyílik. A listából kiválasztott oldal jelölő négyzetét be kell pipálni, majd a Hozzáadás a menühöz gombra kattintva az megjelenik megjelenik a  jobb oldali oszlopban legalul, mint egy új menüpont. Az egérrel az új menüpontra kattintva, és azt lenyomva tartva tudjuk a menüpontot fel és le mozgatni, így a címlapon a sorban balra (előbbra) vagy jobbra (hátrább) kerül a menüpont. A főmenüben a legfelső menüpont a címlapon az első lesz balról. Az Oldal szövegdobozban is fülekkel tudunk váltani értelemszerűen a Legfrissebb | Összes | Keresés lehetőségek között.

Főmenüpontot létrehozhatunk bármilyen webcímből is (pl. más, a Semmelweis Egyetem honlapjain található tartalomból, vagy egyéb külsős releváns weboldal címéből), ezt a Saját linkek szövegdoboz területen értelem szerűen tehetjük meg. Bármilyen webcímet használhatunk, de érdemes megfontolni, hogy a látogatót elnavigáljuk-e a saját honlapunkról, mert nem bizonyos, hogy visszatér a honlapunkra a szükséges információ megszerzése után.

Lehetőség van arra is, hogy a Bejegyzésekből (azaz cikkek, események rendszeresen frissülő rovatából) időrendi sorrendben egymást követő sorából is létrehozzunk menüpontot. Ehhez először a Vezérlőpult > Bejegyzések > Kategóriák menüpontban új kategóriát kell létrehozni pl. Publikációk. Mentés után, ha új bejegyzést hozunk létre, akkor jobb oldalon a szövegdobozban megjelenik az új kategória, azt be kell kattintani. Ha a bejegyzéseknél bejelöltük a kategóriát, a Megjelenés > Menük között a Kategóriát kijelölve a menüpontok közé tehetjük, majd sorba rendezve a menüt mentjük. Ha a bejegyzéseinknek kiemelt képet is állítunk be, akkor a Kategóriából létrehozott menüpontban a  hírek kis fényképpel és ízelítővel, dátummal  ellátva jelennek meg egymás alatt, alapbeállításként a legfrissebb cikk lesz legfelül (tehát a sorrend a dátum változtatásával módosítható).

Lenyíló almenüpont létrehozása a főoldalon:

Ha a honlapon lenyíló almenüpontokat szeretnénk létrehozni, akkor az almenüpontnak szánt oldalt (azaz amelyiknek valamelyik főmenüpontot adtuk meg szülőként, a fentieknek megfelelően hozzáadjuk a menüsorhoz, majd közvetlenül az alá a főmenüpont alá kell rendezni, amelyik főmenüpont alatt szeretnénk, ha lenyílna (akár több is), ezután az egérrel az almenüpontra kattintva, a bal gomb lenyomva tartásával tudjuk a menüpontot kicsit jobbra húzva alsóbbrendűvé alakítani (lásd a fenti kép). Ezt az minden almenünek szánt oldallal meg kell csinálni. Lenyíló almenüt csak egyetlen egy szintmélységig hozzunk létre (azaz az almenünek ne legyen még eggyel jobbra húzott almenüje)! A menüt elmentve létre is jött a lenyíló menünk.

  • Magyar
  • English
  

Javaslatok a személyes honlapok szerkesztésével kapcsolatban:

  • A honlapok legyenek egyszerűek, átláthatóak és informatívak.
  • A honlapon található információk mindig legyenek aktuálisak.
  • A személyes honlap a bemutatkozás eszköze, tartalmazzon legalább egy személyes fotót.
  • A honlap szövegeket javasolt ellenőrizni, hogy mind stílusában, mind a helyesírását tekintve méltón képviselje a Semmelweis Egyetemet.
  • Minden közzétett tartalom esetén javasolt ellenőrizni a linkek működését is.