Honlap Segédlet

minta honlap

Semmelweis Egyetem – Semmelweis Scholar

Kezdő lépések

 

Illusztráljuk az oldalakat, attól személyesebb lesz!

Illusztráljuk az oldalakat, attól személyesebb lesz!

A saját honlapra felhasználó névvel és jelszóval lehet belépni. Belépés után a felhasználó a Vezérlőpult felületre érkezik. A bal oldali menüsávban találja meg a honlap kialakításához szükséges eszközöket.

A felső fekete csíkban egy gyorsszerkesztő sávot láthatunk, ahol feliratot (linket) látunk, ott azokra állítva az egeret, többnyire lenyíló menüt kapunk, illetve a jobb oldali sarokban “Üdvözlet XY!” feliratra kattintva van lehetőség a saját adatok szerkesztésére “Adatlapom szerkesztése” (pl. név megadása, e-mail cím vagy jelszó módosítása) és a weboldalról való kijelentkezésre.

 

A honlap címe és alcíme:

Beállítások / Általános részben a munkatárs neve (honlap címe) és egység megnevezése (egysoros leírása) és az oldal alján a cím, tudományos fokozat, illetve a beosztás szerkeszthető. A profilkép cseréjére is lehetőség van, belépve a honlapunk nyitólapjának jobb oldalán egy gomb segítségével érhető el az opció . Az Olvasási beállításoknál a kezdőlapot állíthatjuk át az alapértelmezettről valamilyen más, már elkészített oldalra (azaz előbb el kell készíteni az új nyitólapnak szánt oldalt. Érdemes a menü szerkesztésével az új kezdőlapot beállítani balról az első menüpontnak).

 

A honlap tartalmának kialakítása, strukturálása:

Felülről a negyedik főmenüpont az OldalakA honlap állandó, statikus tartalmait (pl. bemutatkozás, CV, elérhetőség, stb.) oldalakból építjük fel, ezeket lehet menüpontokká alakítani, a már meglévő oldalak tartalmát (menüpontokat) is innen elérve tudjuk szerkeszteni. Az “Összes oldal”-ra kattintva lehetőségünk van jobb oldalon az oldalak listája feletti keresőmező felhasználásával kulcsszóval keresni, illetve a bal oldali lenyíló menü segítségével a közzététel dátumára keresni. Itt van lehetőség csoportosan szerkeszteni, vagy törölni oldalakat. Ehhez az oldalak listájában a címek előtt található jelölőnégyzetre kell kattintani, majd a “Csoportműveletek” menüpont lenyíló menüjéből a szükségeset kiválasztani. Egy új oldal létrehozásának és szerkesztésének a módjáról (táblázatok, képek, képgalériák, dokumentumok, linkek hozzáadásáról) bővebb és részletes leírást erre a linkre kattintva találhat.

 

Írjunk blogot!

Cikkek, publikációk közzétételére a Bejegyzés típusú tartalom szolgál, amely a közzététel dátumával együtt jelenik meg, kategóriák alapján csoportosítható, tematizálható, illetve ezek segítségével menübe rendezhető és kilistázva egymást dátum alapján követik (lásd Cikkek írása menüpont). Szerkesztési felülete szinte teljesen megegyezik az oldaléval (táblázatok, képek, képgalériák, dokumentumok, linkek adhatóak hozzá), de önmagában nem lehet menübe rendezni. A Vezérlőpulton a Bejegyzések menüpontban találhatóak a Kategóriák, amelyekkel minden egyes cikk csoportosítható (pl. publikációk, tudományos hírek, oktatási hírek, stb.), ill új kategória felvétele itt lehetséges.

A bejegyzések készítése, illetve szerkesztése esetén a kategória a szerkesztőfelület jobb oldali menüoszlopában pipálható be, ill. esetleg új kategória ott is létrehozható. Egy bejegyzésnek egyszerre több kategória is adható. A bejegyzések címkézhetőek (tag) amelyek később a keresést megkönnyítik, illetve kiemelt kép adható, amely így a listanézetkor is megjelenik.

 

Képek, fájlok feltöltése:

A Médiatárban találhatóak meg az oldalakhoz és bejegyzésekhez feltöltött (azokhoz csatolásként rendelt) képek és egyéb fájlok, illetve magában is tölthetünk fel képet, fájlt. Az oldalakhoz hasonlóan a Médiatárban is lehetőség van a keresőmezőben kulcsszóval keresni, illetve a bal oldali lenyíló menü segítségével a közzététel dátumára keresni. Lehetőleg inkább a cikkhez illetve az oldalhoz töltsük fel a képeket, fájlokat, ne közvetlenül a Médiatárba.

 

Egyéb funkciók:

A Megjelenés menüpontban a Menüket állíthatjuk be illetve a Widgetekkel a honlap jobboldali sidebarjában található tartalmak szerkeszthetőek (Oldalsáv). A formázásra html kódokkal van mód. (A linkre kattintva bővebb tájékoztatást és mintákat találhat.) A láblécek a központi arculatnak megfelelően lettek kialakítva. Ha a widget területre nem kerül tartalom, oda automatikusan a központi Semmelweis Hírek oldalról kerülnek be a legfrissebb közzétett cikkek, információk.

A honlapot elérhetővé tehetjük több nyelven is. Ehhez a Polylang bővítményt használjuk.

A Hivatkozásokat nem használjuk, a Hozzászólások nem engedélyezettek a Semmelweis Egyetem oldalain.

A Megjelenés menüpontban található az oldal sablon beállítása. Ezt csak adminisztrátori joggal lehet változtatni, de ehhez NEM szabad nyúlni, mert a weboldal egységes arculata kötelező a Semmelweis Egyetem honlaprendszerén belül.

 

  • Magyar
  • English
  

Javaslatok a személyes honlapok szerkesztésével kapcsolatban:

  • A honlapok legyenek egyszerűek, átláthatóak és informatívak.
  • A honlapon található információk mindig legyenek aktuálisak.
  • A személyes honlap a bemutatkozás eszköze, tartalmazzon legalább egy személyes fotót.
  • A honlap szövegeket javasolt ellenőrizni, hogy mind stílusában, mind a helyesírását tekintve méltón képviselje a Semmelweis Egyetemet.
  • Minden közzétett tartalom esetén javasolt ellenőrizni a linkek működését is.