Doleschall Márton, PHD

kutató, tudományos főmunkatárs

Semmelweis Egyetem, II. sz. Belgyógyászati Klinika

Bemutatkozás

Doleschall Márton a Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem, Molekuláris Medicina Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa, genetikus, tanár.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar, biológia-kémia tanár szakán szerezte MSc diplomáját, majd PhD fokozatát a Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Karán védte meg.

Tágabb kutatási területe az endokrin betegségek hátterében álló összetett genetikai jelenségek transzlációs vizsgálata, amelyet a genetikai különböző ágainak – az evolúciós, molekuláris és statisztikai genetika – ötvözésével közelít meg. Kutatásainak legaktívabb alterülete a kongenitális adrenális hiperplázia és annak a hátterében álló genomi struktúrák és átrendeződések tanulmányozása többek között haplotipikus amplikon-alapú következő generációs szekvenálással és evolúciós-statisztikai elemzésekkel. Továbbá teljes genom adatbázisok bioinformatikai elemzésével szintén foglalkozik, illetve a kromogranin A diabéteszhez kötött klinikai vizsgálataiban tanácsadó.

Oktatási tevékenysége az egyetemi genetika előadásoktól az egyetemre felvételizők biológia-kémia oktatásáig terjed. A Budapesti Reáltanoda (www.budapestirealtanoda.hu) vezetőtanára.